Vad du kan göra om du kör på ett djur på vägen

Om du skulle köra på ett djur när du är ute på vägarna är det bra om du vet vart du ska vända dig – vare sig djuret dog vid olyckan eller inte. Du kan kolla in den officiella hemsidan här; viltolycka.se. Här hittar du information som ständigt uppdateras om vilka telefonnummer du kan ringa när du drabbas av en viltolycka.

Beroende på vilket sorts djur det gäller bör du också vara försiktig innan du närmar dig det. Många djur kan så klart vara aggressiva om de är skadade och har ont men vissa arter kan vara särskilt aggressiva. Kör du på en stor älg eller ett vildsvin måste du vara försiktig och inte gå för nära om du inte är säker på att djuret är dött. Parkera istället bilen på en säker plats där du inte blockerar trafiken mer än nödvändigt och du inte riskerar att bli påkörd. Ring sedan numret du kan hitta på hemsidan vi nämnde ovan och berätta för dem vad som hänt. Även om djuret försvann tillbaka in i naturen kan du ringa och få hjälp av dem eftersom de kan använda sig av hundar för att hitta djuret och sedan ta hand om det eller avliva det om det är för skadat.

Om du är säker på att djuret är dött kan du ringa samma nummer och sen ta en titt på din bil. Eftersom många viltdjur är stora och tunga kan de göra väsentlig skada på din bil så det är viktigt att du kollar på bilen innan du kör vidare. Om det finns en mekaniker i närheten kan det vara värt att köra bilen dit så att de kan försäkra dig om att din bil är i bra nog skick att du kan köra vidare. Detta är särskilt viktigt om du kör en längre sträcka – du vill ju inte att bilen faller isär när du är mitt ute i vildmarken.

Det är väldigt användbart att det finns mycket information om vad du ska göra om du kör på ett djur och det gör att du kan bila runt Sverige tryggt och lugnt.