Vad du inte får missa när du besöker Sverige

För dig som inte har varit i Sverige tidigare, för dig som har varit i Sverige men aldrig turistat här, och för dig som har besökare från utlandet som ska komma till Sverige för första gången – den här guiden är till dig. Förutom att gotta dig i soffan eller hammocken med en god bok, en godispåse eller något av alla de Merkur slots spel som finns att välja på, kan du också spendera dagar med att utforska detta vackra land. Vi har valt ut några saker som är extra speciella med Sverige – se till att inte missa dem.

Naturen

Vi börjar brett med det vackraste vi har. Naturen i Sverige är vild, tam, backig, plan, kall och varm om vartannat. Här finns olika klimat, olika höjder och olika känslor, helt beroende på vart du befinner dig, och med vem. Se till att komma ut i naturen minst en gång under besöket, även om du är mitt inne i en storstad kommer du inte ha särskilt långt ut till en park, i Göteborg har du slottsparken med både träd och sälar, i Stockholm har du massor med olika grönområden att välja bland, Hagaparken eller Vitabergsparken är två av våra favoriter. Malmö är känt som parkarnas stad, så vart du än är – ut och gå en tur i naturen, det kommer absolut att visa Sverige från sin bästa sida.

Husmanskost

Att åka från Sverige utan att ha ätit minst ett mål husmanskost borde vara strikt förbjudet. Det bästa med den här maten är att den är prisvärd, god och nyttig, utan att kännas alltför torftig. Du kan köra med lokala råvaror, passa på att smaka fisken som plockats upp i närheten eller grönsakerna som odlats tätt inpå restaurangen, som vi redan varit inne på är Sverige ett land som lever nära naturen, och det speglar sig också i maten. Vill du köra klassiskt kan du såklart gå all in på köttbullar och potatismos, men vi vill också slå ett slag för palten, för raggmunkarna med fläsk och lingonsylt och för en värmande gryta gjord på viltkött. Du hittar restauranger och lokala hak som serverar husmanskost i alla städer i Sverige, oavsett hur små eller stora de är.

Fira en inhemsk tradition

Precis som alla länder har Sverige ett par traditioner som nästan inte finns utanför landets gränser. De flesta känner kanske till midsommarafton, men varför inte fira in våren med Valborgsafton, heja på vintern med ett Luciatåg eller smaka på kräftorna på en äkta svensk kräftskiva? Det här kan du planera lite i förväg när du beställer och bokar in din resa, åk gärna över en helg så att du kan ta del av de bästa traditionerna landet har att erbjuda. Vid alla stora helger finns det offentliga firanden som är gratis och öppna att gå på, det är bara att leta runt lite på nätet för att hitta närmaste firnings-station.

Ta del av arkitekturen i gamla stan

Sverige har haft fred i ett par hundra år, vilket bland annat innebär att mycket av våra gamla byggnader och kvarter fortfarande finns bevarade i våra städer. Ett särskilt tips är att spana i gamla biblioteksbyggnader, stadshus och andra offentliga byggnader, det är ofta här som krutet har lagts. Tänk på att leta upp den äldsta delen av stan du befinner dig i, ofta finns träkåkar bevarade, tillsammans med tegelhus med vackra detaljer och intressant formgivning.