Skillnader mellan norra och södra Sverige

Det finns i alla länder, motsättningar mellan de olika landsdelarna. I Sverige finns det särskilt konflikter mellan de som är uppväxta på landet och de som är uppväxta i stan – men vilka skillnader finns rent konkret mellan södra och norra Sverige? Vi har luskat ut några av de största, vi får se om du håller med oss.

Dialekterna formas av omgivningen

Det finns massor av dialekter i Sverige, att säga att det bara finns en i södra och en i norra är helt befängt, men det är ändå en skillnad mellan många av de dialekter som talas i de olika landsdelarna. Om vi utgår från Skåne i söder och Piteå i norr kan man säga att det är en definitiv dragning åt det danska språket i söder och en mer långsam, sävlig dialekt i norr. Många ord är regionala, och det händer ibland att man måste förklara sig både en och två gånger när man pratar med någon från en annan region. Det sägs att norrlänningarna pratar långsammare rent naturligt, men det vet vi inte om vi kan ställa oss bakom. Att det är skillnad, det kan vi däremot skriva under på.

Klimatet helt annorlunda i de olika landsdelarna

Det är knappast någon nyhet om temperaturen smyger sig under tio, femton minusgrader uppe i norr, men om det händer i söder blir det rena ramaskriet. Dessutom kan man varje år räkna med att det blir snökaos i södra Sverige, medan det i norr har snöat trippelt så mycket utan så mycket som ett pip om en kris har hörts. Det är torrare luft uppe i norr, vilket gör att kylan känns friskare och inte lika genomträngande. Den lite fuktigare luften söderut gör att alla kläder känns blöta, och det är lättare att känna sig bottenfrusen om man tar en promenad i Göteborg jämfört med Umeå. Dessa klimatskillnader märks såklart också på sommarhalvåret, där man i norr avundsjukt får titta på när södra landshalvan får vår redan i april, medan snön ofta ligger kvar till början av maj.

Kulturlivet en stor skillnad från norr till söder

Många av de största artisterna i världen spelar regelbundet i Sverige, men det är inte till Luleå de kommer, utan antingen Stockholm eller Malmö. Denna obalans har dels att göra med avståndet – det är helt enkelt inte logiskt att flyga upp från Köpenhamn till Norrbotten bara för att behöva åka dubbelt så långt för att nå Berlin som nästa turnéstopp, men det handlar också om att alla de stora arenorna finns i södra halvan av landet. I norr är hockeyn stor, och här kan man också få fina platser till matcherna i arenorna som byggts, men trots detta är det inte ofta som kulturevenemang lockar besökare från andra delar av landet.