Om Oss

Vad gör du om du kör på ett djur på vägen – särskilt om det handlar om ett större djur som en älg? Det är inte alltid så lätt att veta vad som är korrekt i den situationen eller vart man kan vända sig om man har frågor. Till exempel kan det ju hända att du kör på ett djur på vägen men djuret dör inte. Vare sig djuret försvinner tillbaka i skogen eller stannar vid vägen kan det vara skönt för dig att veta att du helt enkelt kan ta kontakt med någon kunnig som kan ge råd och hjälpa dig.

När en olycka som innefattar skada av vilt sker på vägen ska du vända dig till www.viltolycka.se/nyheter/. Här kan du hitta uppdaterad och relevant information om vad som gäller vid en viltolycka så att du slipper oroa dig för om du fattat rätt beslut eller inte. Informationen du hittar på hemsidan ovan är relevant på olika platser i Sverige och ger dig kontaktinformation du kan använda dig av när du är ute och reser. Olyckor sker lätt utan att det är bilförarens fel så det är bra att ha rätt information till hands så att du slipper leta efter den när en olycka sker.

Glöm inte att olyckor kan ske även på korta sträckor. Oftast tänker man på längre turer genom skog och vildmark när man tänker på viltolyckor men sanningen är att olyckor kan ske även nära hemmet. På vägen till jobbet till exempel är det lätt hänt att en olycka där du kör på någon form av vilt kan ske. Tidigt på morgonen är rådjur och annat aktiva i områden där man inte stöter på dem under resten av dagen. Se till att du har användbar information till hands så att du enkelt och smidigt kan ta kontakt med någon som kan hjälpa dig. På det viset blir inte en olycka ett problem för andra bilister och trafiken kan flyta på som vanligt.

Rådjur och vildsvin är vanliga djur som är inblandade i viltolyckor och eftersom båda arter är större djur som kan åstadkomma kaos i trafiken är det viktigt att de tas om hand så snabbt som möjligt när en olycka sker. Om djuret fortfarande lever kanske du också vill veta vad nästa steg är och få råd om vad du kan göra. Ett skadat djur kan hittas även om det sprungit in i skogen med hjälp av hundar som söker så ring även om djuret sprang vidare.

Det är alltid trist när man kör på ett djur även om det var en olycka så det är skönt att det finns assistans du kan vända dig till som vet hur man ska hantera situationen. Ett bra sätt att undvika olyckor är att köra efter väder och väglag. Är det snö och is på vägarna bör du sakta ner. Detsamma gäller för regniga dagar då du inte kan se lika klart. Tidig morgon kan också var en tidsperiod då det är hög risk för olyckor så var försiktig när du kör bil över natten eller tidigt på morgonen – det är ju trist att köra på ett djur men det kan dessutom orsaka väsentliga skador på din bil, särskilt om det är större vilt som älg eller rådjur.