Hur du undviker att köra på vilt

Det kan vara otroligt jobbigt om man kör på vilt när man är ute på vägarna. Det är så klart trist om djuret dör men i vissa fall skadar man bara ett djur som sen försvinner tillbaka in i naturen. Då är det viktigt att du vet vart du ska vända dig och hur du får hjälp om du är inblandad i en viltolycka. Det bästa sättet att slippa problem är dock så klart undvika olyckor i första taget. Det kan vara lättare sagt än gjort men här ger vi dig några tips som kan hjälpa dig.

Håll koll på olycksdrabbade områden

Vissa områden drabbas av fler olyckor än andra. Bland annat på grund av själva området men också eftersom vägen är tungt trafikerad och många andra bilar kör samma sträcka. Ett bra tips är att köra extra försiktigt om du inte kan undvika ett sånt område, särskilt när det är den tiden på dagen då det är många andra bilister ute på vägen.

Andra områden är också mer olycksdrabbade när det gäller djur, däribland vilt. När du planerar en längre resa är det en bra idé att kolla upp din sträcka på nätet. Det finns mycket information du kan använda dig av för att planera din biltur så att du kan bila genom Sverige så tryggt som möjligt.

Överväg en hyrbil

Om din vanliga bil är något äldre eller kanske behöver nya däck kan det vara smart att överväga en hyrbil för en längre resa. En ny hyrbil är väl försäkrad och bör ha rätt däck för årstiden och väglaget. Om du vill köra din egen bil på en längre resa bör du se till att dina däck är nya och fräscha för att köra så säkert som möjligt. Det ökar dina chanser att säkert undvika en olycka även om ett djur korsar din väg. Se så klart också till att din bil fungerar som den ska på andra sätt, med bromsar och allt annat.

Om du bara ser till att du kör så försiktigt som möjligt kan du tryggt ge dig ut på en biltur genom Sverige och se vad vårt land har att erbjuda när det gäller inhemsk turism och annan underhållning.